Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Melyiket? Miért? Hogyan? Amióta megjelentek az erőfejlesztő gépek, azzal egyidős a dilemma: szabad súlyokkal, vagy gépekkel jobb edzeni. A két tábor kibékíthetetlen és örök ellentétre ítéltetett. - Testépítés, Body building magazin
részletek »

Szabad súlyok vagy gépek?

A testépítés Tuti Magazinja. Érdekességek, ötletek, tuti tippek és segítség a testépítéshez, elkezdéséhez. Itt mindent megtalálsz ami testépítés, Bodybuilding, táplálékkiegészítő, zsírégetés, fogyás, izomnövelés, edzés, protein, fehérje, tömegnövelés
Testépítés, Body building magazin
Itt vagy: Testépítés, Body building magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Szabad súlyok vagy gépek?
Szabad súlyok vagy gépek?
Szabad súlyok vagy gépek?
Melyiket? Miért? Hogyan? Amióta megjelentek az erőfejlesztő gépek, azzal egyidős a dilemma: szabad súlyokkal, vagy gépekkel jobb edzeni. A két tábor kibékíthetetlen és örök ellentétre ítéltetett. Nem igazságot szeretnék tenni, hanem objektíven felsorakoztatni érveket és ellenérveket mindkettő mellett és ellen.
Mind a szabad súlyok, mind pedig a gépek nagyszerűek, csak más embereknek és más célokra, lássuk tehát az érveket és az ellenérveket!

Mivel vannak itt teljesen kezdők, emiatt szeretném egyértelműsíteni, hogy szabad súlyos edzés alatt azt értjük amikor egy szabad, független ellenállást mozgatunk a gravitáció ellenében. A kézi és rúd súlyzóval végzett edzést értjük itt első sorban, de szabad súlynak számítanak a medicine labdák, a homokzsákok, a kettlebellek, farönkök, satöbbik. Azért "szabad" módja ez az edzésnek, mert a mozgás alatt a gyakorlatot végző személynek magának kell a megfelelő pályán tartani az eszközt. Emiatt a mozgást a fő mozgató izmok végzik és a tartó izmok stabilizálnak közben. Ergo nagyon hatékony, sokrétű terhelést kap a teljes vázizomzat. A mozgások természet közelibbek, hiszen arra szoktatják az izomzatot, hogy egymást erősítve kell dolgozniuk. Fura, de sokan pont ezt hozzák fel hátrányuknak, hogy a mozgás természetessége miatt a súly nem mindig azonos erővel fog hatni (ez pusztán azért van, mert a súly engedelmeskedik a fizika törvényeinek), és emiatt kampányolnak a képek mellett.

Előnyei:
- Sokrétű terhelést kap az izomzat (szinergista és antagonista izmok egyaránt jól megdolgoztathatók), úgy fejlődnek, ahogyan az a mozgás végrehajtása szempontjából legelőnyösebb.
- Természetes mozgáshoz közelebb áll.

Hátrányai:
- Sérülés veszélyesebb (lehet) mint a gépek.
- Gyakran biztosító partnert igényel a nehezebb gyakorlatoknál
Hogy mit értünk "gép" alatt azt már könnyebb beazonosítani egy teljesen laikusnak is. Hiszen ha azt mondom konditerem, akkor sokan egyből a különböző izomcsoportok megmozgatását lehetővé tevő, futurisztikus mérnöki remekekre gondolnak. Vagyis (lapsúlyos, vagy bármilyen más) az erőfejlesztő gépeken végzett edzést kell érteni "gépes gyakorlaton". Az első Nautilus (mint a tengeri csiga) gépek óta sok év telt el, de az alapelv nem sokat változott. Itt a súlyok egy fix mozgási irányban tudnak csak elmozdulni. Ami jóval biztonságosabbá teszi a használatukat, hiszen lehetetlen súly alatt ragadni, vagy magunkra ejteni a súlyt. Ellenben a tartó izmok terhelése elenyésző, emiatt nem fejleszt olyan sokoldalúan! Viszont a gépekkel lehetőség van arra, hogy még izoláltabban dolgoztassunk egy-egy izomcsoportot, ami egyaránt hasznos lehet egy testépítő versenyre felkészülve és mondjuk egy sérülés utáni újrakezdéskor.

Előnyei:
- Kisebb a balesetek valószínűsége.
- Alkalmas arra, hogy akár kisebb izomcsoportokat lokálisan edzünk.
- Még kezdők is "tökéletesen" tudják kivitelezni a gyakorlatokat, mivel a gépek csak egyféle irányban és módon használhatók.

Hátrányai:
- Mesterségesen be van szűkítve a mozgástartomány, emiatt kissé mesterséges a végeredmény.
- Gyorserő fejlesztésre teljesen alkalmatlan.
Gil / FitBuilder TEAM
Hirdetés
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Edzés, proteinek, izomnövelők,zsírégetők, sport,motiváció, diéta, sport
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2018-01-26 05:38:01
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü