Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A sporttáplálkozás a teljesítményoptimalizálás egyik legjelentősebb alkotórésze, amely úgy segíti a teljesítmény maximalizálását, hogy közben az egészségmegőrzést is szem előtt tartja. - Testépítés, Body building magazin
részletek »

Sport mellett így kell enni

A testépítés Tuti Magazinja. Érdekességek, ötletek, tuti tippek és segítség a testépítéshez, elkezdéséhez. Itt mindent megtalálsz ami testépítés, Bodybuilding, táplálékkiegészítő, zsírégetés, fogyás, izomnövelés, edzés, protein, fehérje, tömegnövelés
Testépítés, Body building magazin
Itt vagy: Testépítés, Body building magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Sport mellett így kell enni
Sport mellett így kell enni
Sport mellett így kell enni
A sporttáplálkozás a teljesítményoptimalizálás egyik legjelentősebb alkotórésze, amely úgy segíti a teljesítmény maximalizálását, hogy közben az egészségmegőrzést is szem előtt tartja.
A sporttáplálkozás építőkövei

A táplálkozására valószínűleg mindenki odafigyel, aki komolyan veszi a sportot, az egészséget, ám míg a szabadidősportolók esetében elegendő a kiegyensúlyozott táplálkozás irányelveit szem előtt tartani, addig élsportolók esetében a táplálkozás célja a megfelelő teljesítmény elérése, a regenerálódás biztosítása, azimmunrendszertámogatása. Ugyanez igaz természetesen az amatőrökre is, akik komoly sportteljesítményre készülnek.

A sporttáplálkozás ugyanazon építőkövekre épül, mint az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, vagyis a megfelelő mennyiségű és minőségű energia-, fehérje-, zsír- és szénhidrát-bevitelre, a folyadékbevitelre, és szükség esetén étrend-kiegészítők fogyasztására. Vannak azonban olyan faktorok, amelyekhez a sportolóknak személyre szabottan kell igazodni.
Milyen tényezőket vesz figyelembe a sportdietetikus?

Sportág

A sportágspecifikus táplálkozás felépítésében el kell különíteni az állóképességi-erő és az állóképességi-erő-gyorserő-küzdő sportágcsoportokat, hiszen természetesen más a tápanyagszükséglete egy maratoni futónak és egy súlyemelőnek, sőt egy sportágon belül is jelentősek lehetnek az egyéni eltérések.

Edzésidőszak

A sporttáplálkozás megtervezésénél, kivitelezésénél első szempont, hogy igazodjon a sportoló edzésidőszakához. Más étrendet igényel az alapozási időszak, a verseny előtti felkészülés, a verseny és a pihenés ideje.
Az egyes szakaszokon belül annak is jelentősége van, hogy milyen egy-egy nap beosztása. Míg a terhelés (edzés vagy verseny) előtt a szénhidrát-dús, könnyen és gyorsan felszívódó, emészthető, alacsony zsírtartalmú ételeken van a hangsúly, illetve a megfelelő hidratáltsági állapot elérésén, addig a terhelés alatt a folyadékbevitelen, illetve szükség szerint az elektrolit- és szénhidrátpótláson.
Terhelés után a szénhidrátraktárak feltöltése, az optimális fehérjebevitel és megint csak a folyadékpótlás a cél.

Életkor

Nyilvánvalóan más feltételeknek kell megfelelnie egy fejlődésben lévő fiatal szervezet étrendjének, mint egy élsportolóénak és egy senior sportolóénak, hiszen más az energia - és tápanyag-szükségletük, eltérő a regenerálódási idejük.
Az utánpótlás korosztálynál nagyon fontos szempont, hogy a táplálkozásnak nemcsak a sportolás során leadott teljesítményt, az edzések fejlesztő hatását kell fedeznie, de a test életkorból adódó fejlődését is szolgálnia kell.
Azért is kiemelt jelentőségű ennél a korosztálynál a gondosan felépített táplálkozás, mert az ekkor kialakult szokások az egész felnőttkort meghatározzák - akár élsportoló lesz valaki, akár nem.
A sportdietetikus szerint az étrend-kiegészítők használatával ebben a korosztályban még óvatosan kell bánni, cél, hogy a szükségleteket a mindennapi étkezésből nyerje a fiatal.
Senior sportolók esetében máshol vannak a hangsúlyok, hiszen a sportdietetikusnak folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a test összetételének élettani változását, a "kopó" csontok, ízületek fokozott tápanyagigényét, a hatékonyságukat vesztő anyagcsere-folyamatokat, a fellépő-kialakuló betegségeket, gyógyszeres kezelésüket.

Nem

Sporttáplálkozásnál nem szabad megfeledkezni a férfiak és nők eltérő energiafelhasználásáról és izomrost-szerkezetéről, a hormonrendszer működéséről. Itt nemcsak arról van szó, hogy más a szteroid-összetétel a két nemnél, de nők esetében a táplálkozást a menstruációs ciklushoz és a fogamzásgátláshoz is igazítani kell.
Hirdetés

Speciális étrendek

A sporttáplálkozásban külön terület az olyan sportolók étrendjének összeállítása, akik valamilyen élelmiszert, élelmiszercsoportot nem fogyaszthatnak - többek közt allergia, intolerancia, genetikai-, illetve immunbetegség miatt. Ebben az esetben szükségszerű megfelelő szakember bevonása, és az általa felállított diagnózishoz kell alakítani az étrendet.
Élsportolói teljesítményoptimalizálás

A sporttáplálkozás legfőbb célja, hogy a megfelelő, egyénre szabott tápanyag- és folyadékbevitellel maximalizálja a fizikai teljesítményt, támogassa a felkészülést, segítse a versenyre időzített csúcsteljesítmény elérését, a regenerációt.

- Éppen ezért a versenyzőknél a táplálkozási tanácsadás nem egyszeri alkalom, hanem egy folyamatos jelenlét, közös munka sportolóval, edzővel, orvossal. A táplálkozást ugyanis igazítani kell az edzésszakaszhoz, a versenyidőszakhoz, a regenerációhoz.
Külön feladat nemzetközi versenyeknél a táplálkozást az országok, éghajlatok közötti különbségekhez és az időeltolódás miatt megváltozott napi ritmushoz igazítani.
Mindezeket tekintetbe véve minden sportolónál kialakítható a teljesítményét legjobban támogató étrend - ismerteti Angyal Viktória, a Sportorvosi Központ sportdietetikusa.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Prohormon,edzés,bcaa,fitness,testépítés,gym,protein,no fokozó,edzőterem
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2018-06-30 18:10:04
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü