Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Edzőtermi kalandom kezdeti perceiben felvilágosítottak róla, hogy van öltöző és általában nem szokás a római padok mellett átöltözni. Rögtön azt követően, hogy felfedeztem azt a helyet, ahol illik - Testépítés, Body building magazin
részletek »

Mit tanított nekem az edzőterem? Merengés a múltról.

A testépítés Tuti Magazinja. Érdekességek, ötletek, tuti tippek és segítség a testépítéshez, elkezdéséhez. Itt mindent megtalálsz ami testépítés, Bodybuilding, táplálékkiegészítő, zsírégetés, fogyás, izomnövelés, edzés, protein, fehérje, tömegnövelés
Testépítés, Body building magazin
Itt vagy: Testépítés, Body building magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Mit tanított nekem az edzőterem? Merengés a múltról.
Mit tanított nekem az edzőterem? Merengés a múltról.
Mit tanított nekem az edzőterem? Merengés a múltról.
Edzőtermi kalandom kezdeti perceiben felvilágosítottak róla, hogy van öltöző és általában nem szokás a római padok mellett átöltözni. Rögtön azt követően, hogy felfedeztem azt a helyet, ahol illik sportfelszerelést magadra aggatni, szembesültem egy másik ténnyel. A "nagy öregek" nem kimondottan szégyenlősek és szívesen mesélnek a testépítés aranykoráról, akkor is ha éppen még nem kezdték el az öltözködést, zuhany után.
Az évek során voltak azonban ennél tanulságosabb leckék is. Ezeket akarva-akaratlanul, de megtanultam.

Rend, fegyelem, kiváltságok és szigor

Már az első pár napban aranyszabállyá vált számomra, hogy a súlyzókat, tárcsákat használat után helyretesszük. Az edzőterem egy műhely, ami csak akkor üzemel jól, ha minden a helyén van. Kevesebb eséllyel törjük ki a nyakunkat, ha a kézi súlyzók a tartókon és nem a földön hevernek. Ezt leginkább a szigorú és mogorva, jócskán a 60-as éveiben járó ex-testépítő, személyi edző tanította meg nekem, aki akkoriban a mai szexi báros csajokat helyettesítette a pult mögött.

Megtanultam továbbá, hogy ha kicsi és gyenge vagy, akkor gyakran mások helyett is te kell helyre tedd a súlyokat. Egyrészt az idős pultosunk volt annyira bölcs, hogy a szénhidrát megvonás periódusában lévő izomállatokat nem szólította meg, másrészt a "had izmosodjá" motivációs felkiáltás alatt töretlenül pakoltam vissza azon súlyokat, amelyekkel egyetlen ismétlést sem tudtam volna végrehajtani, sehogy és sehol.

Első komplex lecke: mindig tedd helyre a súlyokat. Ne légy gyenge. Csak azoknak járnak kiváltságok, akik elértek már valamit. Soha ne eddz izmos és hanyag testépítő közelében, mert te fogod visszavinni a súlyokat.

Mondanom sem kell, hogy amint az ex-testépítő személyi edzőt felváltotta a sokkal kellemesebb vizuális élményt nyújtó mély dekoltázsú hölgy, a teremben elszabadult a pokol. Kicsik-nagyok estek-buktak. Újabb lecke: a szigor, amit a suliban nem feltétlenül tartottam jó dolognak, más értelmet nyert. Felmerült bennem tehát, hogy a szigor és fegyelem nem mindig rossz dolog. Jó, ha valaki néha rád szól.

Helyes kajálás = nagy bicepsz, avagy a táplálkozás fontosságának első szintjei

Terjengtek pletykák arról, hogy nem árt, ha sokat eszem és az sem teljesen mindegy, hogy mit. Mivel sosem vetettem meg az olvasást és informálódást (abban az esetben, ha nem kötelező olvasmányról volt szó), a csirkemell-rizs hamar alappá vált számomra. Kiderítettem, ha ezt eszem, jó esélyeim lesznek arra, hogy az üres rúdra pár héten belül egy-két hamuzó méretű tárcsát is rápakolhassak. A hamuzó méretű tárcsák gondolata hatalmas motivációval töltött el és miután sikerült megvalósítani, mindenkit hülyének néztem, aki nem csirke-rizst evett, hiszen ki ne akarna erősebb lenni?

Második halvány lecke: az étel nem csak az éhség csillapítására alkalmas, hanem helyesen alkalmazva egy eszköz az erő növelésére is.

Hidegen hagyott akkoriban az aprócska és jelentéktelen "egészséges" mivolta a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Bicepszet akartam.

Paraszterő és egyéb logikátlan jelenségek

Mély felháborodással töltött el, hogy barátom, aki edzőtermet képeken sem látott előtte, annyival nyomott fekve 1 hét után, mint én 1 év után. Helyesen. Hangot adva ennek, a mellettem lévő tag elmagyarázta: paraszterő. Tetszett a megnevezés, paraszt..., de annál cifrább szót is szívesen alkalmaztam volna haveromra akkor és ott.

Pár év után, mikor már képben voltam az alapvető táplálék kiegészítők használatával, volt némi tapasztalatom edzés és táplálkozás terén is, úgy gondoltam eljött az ideje az okoskodásnak. Szomorúan tapasztaltam, hogy hiába tudom mi az a glikogén, hogyan kell szedni a kreatint és vízszintesig vagy lejjebb kell guggolni, senkit sem érdekelt a mondanivalóm. Kivéve talán a takarítónőt, őt is azért, mert meghallotta a fogyás szót. A hitelesség egy fontos elem és ez arra engedett következtetni, hogy az okoskodás helyett, ültessem gyakorlatba a tanultakat. Mert hiába vagy "okos", ha nem vagy izmos.

Melléklecke: csak akkor adj tanácsot, ha azt kérik.

Teljesen logikátlannak tűnt az is, hogy nálam sokkal izmosabb és tapasztaltabb edzőtársaknak nullához közeli információik voltak a táplálkozásról és az étrend kiegészítőkről. Ezzel szemben mély ismeretekről adtak tanúbizonyságot a pálinka és a szalonna fogyasztás rejtelmeiről. Mégis hogy lehet ez? Akkor már az egészséges életmód büszke képviselőjeként, egy világ omlott össze bennem, mikor rájöttem: nem minden sportoló makkegészséges. Van, akinek meg kell küzdenie egy gramm izomért és van, aki 2 pálinka után 20 perces edzéssel meghódítja a fél világot.
Hirdetés

Harmadik fájdalmas lecke: az élet igazságtalan.

Tetszik vagy sem, van, aki kolbászon és libazsíron élve lesz izmosabb, mint te. Pont. Fogadd el, lépj tovább, kenj meg egy zsíros kenyeret és hallgass. Röviden ennyi volt a tanulság.

Helyes út és helytelen út, jó emberek és rossz emberek

Szilárd meggyőződésem volt, hogy van helyes és van helytelen út. Van jó és van rossz oldal. Aki helyesen kajál, figyel az egészségére, rendszeresen sportol, és nem issza le magát folyamatosan a sárga földig, az jó ember. Aki minden hétvégén hullarészeg, drogozik, és minden éjszaka bulizik az rossz ember.

Mai napig úgy gondolom, hogy az előbbi a helyes út, illetve a helyesebb út. A hozzáállás, ami nemcsak a sportban, de az életben is előre vihet. Viszont az egyértelmű, már-már banális lecke ott kopogtatott: az, hogy valaki egészségesen él vagy sem, nem határozza meg azt, hogy jó vagy rossz ember.

De ehhez szükség volt "a tanítókra" az edzőteremben: a tűvel szoros barátságban lévő hobbi testépítőkre. A narcisztikus ürgékre, akik nem bírnak betelni tükörben látottakkal. Akik mindenen és mindenkin átgázolnak, ha kell és semmi mással nem foglalkoznak, csak a pontos időben való kajálással, a tükörrel, a súlyokkal, valamint hetente a "bicepszméret-változás" grafikonnal.

Negyedik életre szóló lecke: nincs fekete és fehér. Több helyes út van és több helytelen. A szélsőségesség sohasem jó. A külalak nem minden, sőt közelebb áll a semmihez, ha nem vagy közben ember.

Az élet edzőterem iskolája

Az edzés és az edzőteremben eltöltött idő megtanított arra, hogy ahogyan a teremben is, az életben is hasznomra válik a rend, a rendszeresség, és az önfegyelem.

Hála annak, hogy fiatal fejjel nagy bicepszeket akartam és nem borosüvegeket. Megtanultam, hogy a céltudatos táplálkozás kulcsfontosságú. Hatékonyan lehet vele befolyásolni a kinézetet, a teljesítményt, sőt a hangulatot és közérzetet. Emellett pedig a helyes táplálkozással elkerülhető a népbetegségek nagy része is. Magyarul: elsajátítottam, hogy milyen ételek tesznek nekem jót. Milyen ételeket kell elkerülnöm, ha nem szeretnék gyakran találkozni a remek "egészség"ügyi rendszerrel.

Megtanultam még

  • hogy az élet nem igazságos és ezen nem felháborodni, rágódni, filozofálni kell, hanem el kell fogadni és tovább kell lépni. A saját lehetőségeid keretein belül.
  • hogy nem kell beállni a sorba. Nincs azzal baj, ha néha kicsit kilógsz, és nem értesz egyet a nagy átlaggal. A kakaós csigáért, a parizerért és az olcsó szalámiért gyakran ma is sorban állnak, de a tejsavó fehérje vagy a multi vitamin néhány átlagpolgár számára mai napig nem más, mint a megtestesült gonosz.
  • hogy aki, sikeres, izmos, jóképű akar lenni, az út során nagyon csúnyán eltévedhet és a szélsőségesség olyan formáit veheti fel, ami értéktelen emberré teszi.


Nem tudom, hogy lehetett-e volna jobb tanárom, mint az edzőterem.

Szólj hozzá Te is! Itt megteheted:
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Testépítés,Fitness,Gym,Prohormones,Protein,No fokozó,Vitamin,BCAA
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2018-12-10 05:44:30
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü