Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Ritka eset, hogy egy nő súlyokat emel az edzőteremben. De miért? Azért, mert egy nő nem törekszik óriási bicepszekre vagy brutális hasizmomra, nem jelenti azt, hogy nem tud súlyt emelni. Pedig a nők - Testépítés, Body building magazin
részletek »

Miért emeljenek a nők is súlyokat?

A testépítés Tuti Magazinja. Érdekességek, ötletek, tuti tippek és segítség a testépítéshez, elkezdéséhez. Itt mindent megtalálsz ami testépítés, Bodybuilding, táplálékkiegészítő, zsírégetés, fogyás, izomnövelés, edzés, protein, fehérje, tömegnövelés
Testépítés, Body building magazin
Itt vagy: Testépítés, Body building magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Miért emeljenek a nők is súlyokat?
Miért emeljenek a nők is súlyokat?
Miért emeljenek a nők is súlyokat?
Ritka eset, hogy egy nő súlyokat emel az edzőteremben. De miért? Azért, mert egy nő nem törekszik óriási bicepszekre vagy brutális hasizmomra, nem jelenti azt, hogy nem tud súlyt emelni. Pedig a nők számára is számos előnnyel - pl. megszabadulás a hason levő zsírtól, stresszmentesítés, egészségesség, stb.
Még így is, csak nők töredéke vesz részt a fitness termek erőnléti edzésein. Íme néhány ok, amiért a nőknek is szinte még ma el kellene ezt kezdeni:

Először az előítéletekről:

  • Gyakran olvasni, hogy a nők nem akarnak Hulk-ként kinézni, ezért nagyon ritkán vesznek részt erőnléti edzéseken. Az, hogy ez a félelem valós-e, mindegy is. A nőknek valóban nehezebb izom tömeget építeni az izmok szilárdítása helyett, hiszen kevesebb tesztoszteronnal rendelkeznek.
  • További ok pl. a sérülésektől való félelem. Azt azonban meg kell jegyezni, ameddig nem túl nagy a súly, és a gyakorlatok megfelelő módon vannak végzve, addig a sérülés kockázata viszonylag alacsony. Kezdetekkor mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni és folyamatosan növelni a súlyokat.
  • Gyakran a képességtől való félsz is szerepet játszik. Ez majdnem ugyanaz, mint a sérülésektől való félelem. Az erőnléti edzés szépsége, hogy a személyes korlátokhoz igazítható. Tehát mindenki annyit és annyi súllyal edz, amennyi testének és erőnlétének megfelel.


Jó okok a súllyal való edzésre

Az erőnléti edzés több zsírt éget el
Gyakran hallani, hogy aki zsírt szeretne égeteni, keressen állóképességi sportágat. Ez viszont csak részben igaz. Az állóképességi edzéssel valóban lehet fogyni, azonban az elvesztett tömegnek mindössze 75%-a lesz a zsír, a többi izom. Optimális valójában az állóképességi és az erőnléti edzés kombinációja lenne.

Több kalóriát éget el
Az erőnléti edzés növeli az izomtömeget, ami szintén növeli az alapanyagcserét. Ha a nők súlyokat emelnek, több kalóriát égetnek el még akkor is, ha csak a TV előtt ülnek. Tanulmányok kimutatták, hogy az anyagcsere az edzés utáni 39. óráig emelkedik, mert a szervezetnek energiára van szüksége az izomszálak megjavításához ill. rendbetételéhez.
Hirdetés

A ruhák jobban állnak
30 és 50 éves kor között a szervezet az izomtömegének mintegy 10 %-át veszíti el. Ez az izomvesztés általában zsírral kompenzálódik, ami természetesen növeli a csípő és a derék kerületét, mivel egy gramm zsír 18% -kal nagyobb, mint egy gramm izom.
Azok a nők, akik rendszeresen erőnléti edzésen vesznek részt, idővel jobb alakot kapnak. Kardióval igaz, hogy fogynak és vékonyak lesznek, azonban ne felejtsük el: a definiált izmok emelik ki a természetes testformát.

Jobb a stresszfeldolgozás
A fitt testben kevesebb a stressz hormon, mint az edzetlenben. Ezenkívül a nagyobb izomtömeggel rendelkező emberek vérnyomása a astresszes szituációt követően gyorsabban csökken vissza az átlagosra. Minél több tehát az izom, annál kevesebb a stressz.

Segíti a csontritkulás megelőzését
Az idősebb nők különösen hajlamosak az oszteoporózisra. Ez egyszerű eszközökkel megelőzhető. Már négy hónapnyi erőnléti edzés hozzájárul a csontsűrűség növekedéséhez. (Természetesen a további edzés azért szükséges, hogy ne csökkenjen ismét.)

Támogatja a szív egészségét
Az erőnléti edzés csökkenti a diasztolés vérnyomást, ami 40% -kal a stroke és 15% -kal a szívinfarktus kockázatát csökkenti.

Hozzájárul a hosszabb élethez
A South Carolina Egyetem megállapította, hogy az egész test ereje összefügg a kardiovaszkuláris megbetegedések és rákos megbetegedések alacsonyabb kockázatával. Az izomtömeg csökkenti a súlyos betegség kialakulásának valószínűségét is.

Szórakoztat
A legjobb a legvégén: a súlyokkal való edzés szórakoztat, mert változatos és motiváló. Számtalan gyakorlat létezik az izomcsoportok számára. Azaz mindig kipróbálhat valami újat, és ez jóval változatosabb, mint mindig a futópadon ugyanazon a helyen futni. Ezenkívül mindenki láthatja saját fejlődését (amennyiben feljegyzést végez), mert folyamatosan növekszik. Illetve rendkívül motiváló, és élvezetes, ha hirtelen meg tudunk mozdítani egy súlyt, ami korábban lehetetlennek tűnt.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Edzés,Gym,Prohornonok,proteinek,Fehérje,No fokozó,Vitamin,Testépítés
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2018-09-13 14:44:25
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü