Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A csípőtolás gyakorlat variációkról röviden A cím ne riasszon el senkit, nem egy hagyományos láb-popsi aerobik óra anyagát szeretnénk közkincsé tenni! A minap kezdtem meg a személyi edzést egy - Testépítés, Body building magazin
részletek »

Izmosabb feneket akarsz?! Akkor használd a csípőd!

A testépítés Tuti Magazinja. Érdekességek, ötletek, tuti tippek és segítség a testépítéshez, elkezdéséhez. Itt mindent megtalálsz ami testépítés, Bodybuilding, táplálékkiegészítő, zsírégetés, fogyás, izomnövelés, edzés, protein, fehérje, tömegnövelés
Testépítés, Body building magazin
Itt vagy: Testépítés, Body building magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Izmosabb feneket akarsz?! Akkor használd a csípőd!
Izmosabb feneket akarsz?! Akkor használd a csípőd!
Izmosabb feneket akarsz?! Akkor használd a csípőd!
A csípőtolás gyakorlat variációkról röviden A cím ne riasszon el senkit, nem egy hagyományos "láb-popsi" aerobik óra anyagát szeretnénk közkincsé tenni! A minap kezdtem meg a személyi edzést egy hölggyel, aki úgy képzelte el a céljait, hogy, idézem: mindenütt karcsú, kivéve a feneke, az olyan "getto bukszás". Ezen egyfelől nagyon jót nevettem, másfelől valóban elgondolkoztam, hogy sok nő álma a kerek és izmos fenék. Mielőtt a férfi olvasók most köpnének egyet a padlóra és zárnák be az ablakot, előtte igyekszem őket is megnyugtatni, hogy a farizom fejlettsége kihat a teljes teststruktúrára.
A csípőtolás gyakorlat variációkról röviden
A cím ne riasszon el senkit, nem egy hagyományos "láb-popsi" aerobik óra anyagát szeretnénk közkincsé tenni! A minap kezdtem meg a személyi edzést egy hölggyel, aki úgy képzelte el a céljait, hogy, idézem: mindenütt karcsú, kivéve a feneke, az olyan "getto bukszás".
Ezen egyfelől nagyon jót nevettem, másfelől valóban elgondolkoztam, hogy sok nő álma a kerek és izmos fenék. Mielőtt a férfi olvasók most köpnének egyet a padlóra és zárnák be az ablakot, előtte igyekszem őket is megnyugtatni, hogy a farizom fejlettsége kihat a teljes teststruktúrára, főleg mivel a medence komplexum része, és az egyenes állásban résztvevő, úgymond anti-gravitációs izom. Mutatunk is egy gyakorlatot - illetve annak módosításait, hogy tökéletesre fejleszd ezt a problémás területet!

A választás a csípőtolás (angol nevén hip thrust) gyakorlatra esett. Van számos remek gyakorlat a farizomra, kezdve a klasszikus román felhúzásoktól, a GHR-en át, egészen akár csak zsámolyra fellépésekig. A választás azonban mégis erre a talán méltatlanul is kevéssé használt gyakorlatra esett.

Most nem hagyományos gyakorlat leírást olvashatsz, hiszen arról már olvashattál a "gyakorlatok" közt - illetve ha nem, akkor ide kattintva pótolhatod - ellenben keveset szóltunk a gyakorlat variációiról, arról, hogy milyen eszközökkel tudod változatosabbá tenni ezt a gyakorlatot. Olyan kérdésekre kaphatsz választ, amik biztosan felmerültek, de sohasem merted megkérdezni - hogy a közhelyes hasonlattal éljek.
Elsőként egy kérdés: hogyan old meg, hogy rúd ne nyomja szét a medencéd?

A probléma az, hogy a farizom nagyon erős, a súlyzó rúd meg rohadtul keményen nyom, ha a farizom erejéhez mért súly van rajta. Járulékos adat, hogy az átlagember gluteus maximusa is olyan 200-230 kg súlynak megfelelő húzóerővel bír... Szóval a rúd erősen fogja nyomni a medencét, és még a legkeményebb arcoknak is igen kellemetlen érzés lesz.

A megoldás a szivacs természetesen.
Ez lehet a rúdra kapható tépőzáras gyári csoda is, de sokkal olcsóbb és egyszerűbb, ha szépen "felöltöztetjük" olyan szigetelésbe, amibe a csöveket szokták a hőtárolás végett. Vannak sokan, akik a hagyományos téglalap vagy négyzet alakú egybe szivacsra esküsznek, ami a legtöbb teremben elérhető, ellenben otthon edzőknek ez kevéssé járható alternatíva. (A legtöbb matracból kioperált szivacs túl puha a feladathoz.)
Hirdetés

Otthon edzőknek tehát a legjobb talán még mindig inkább a szigetelőből kivágott darabka, amit oldalt végighasítanak és egyszerűen ráhúzzák a rúdra.
Van egy másik alternatíva is a medencén lévő súly problémára - mégpedig, ha nem rúdsúlyzót használunk, hanem valami mást: homokzsákot, gumikötélet, láncokat és társaikat. Ezek nyilván nem lesznek olyan nehezek, mint az olimpiai rúd, de a cél nem is feltétlen ugyanaz.

Vegyük például a gumiszalagos megoldást.
Ebben az esetben az ellenállás folyamatosan változik. Nem a hagyományos pilates gumiszalagra kell gondolni, hanem a vastag powerlifting bandek-re. Nagyon hasznos lehet, hiszen a végponton ahol a legerősebb lesz az izommunka ott fejti ki a legnagyobb ellenállást.

Egy másik variáció lehet, amikor csak egy lábon támaszkodva végezzük a gyakorlatot. Ekkor máris kaptunk egy remek unilaterális mozdulatot, amivel korrigálhatjuk a két oldalunk közti esetleges asszimetriákat. Ilyenkor a jutalmunk sokkal nagyobb medence stabilitás.
Ha ezt tovább akarjuk még fokozni, akkor instabil környezetben (BOSU-n, ülőpárnán, stb-n) támaszkodó lábbal végezhetjük a gyakorlatot.

A szimplán saját testsúllyal végzett csípőtolás pedig kiválóan alkalmas lehet arra, hogy egy-egy nehéz felhúzós-guggolós edzésnapon beaktiváljuk a hátsó mozgási láncot!

Konklúzió tehát, hogy a csípőemelést végezhetjük akár erőnövelésre, akár korrekciós gyakorlatnak, sőt még speciális bemelegítésnek is. Mindenképpen profitálunk belőle, mert egy pokolian hatékony gyakorlatról beszélünk!

Gil / FitBuilder TEAM
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Testépítés,Gym,Proteinek,Edzés,No.fokozók,vitaminok,Edzés,Turmix
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2019-06-15 21:07:03
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü