Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A legtöbbeknek általában egy óránál nincs több idejük edzésre, így igyekeznek a lehető legjobban kihasználni a mozgással töltött perceket. Hogy a gyakorlatokat milyen sorrendben érdemes végezni, - Testépítés, Body building magazin
részletek »

Edzés: súlyzózni vagy kardiózni kell előbb?

A testépítés Tuti Magazinja. Érdekességek, ötletek, tuti tippek és segítség a testépítéshez, elkezdéséhez. Itt mindent megtalálsz ami testépítés, Bodybuilding, táplálékkiegészítő, zsírégetés, fogyás, izomnövelés, edzés, protein, fehérje, tömegnövelés
Testépítés, Body building magazin
Itt vagy: Testépítés, Body building magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Edzés: súlyzózni vagy kardiózni kell előbb?
Edzés: súlyzózni vagy kardiózni kell előbb?
Edzés: súlyzózni vagy kardiózni kell előbb?
A legtöbbeknek általában egy óránál nincs több idejük edzésre, így igyekeznek a lehető legjobban kihasználni a mozgással töltött perceket. Hogy a gyakorlatokat milyen sorrendben érdemes végezni, attól is függ, hogy mi a célunk a sportolással.
Ha csak az erőnlétünket szeretnénk fenntartani, vagy egyszerűen csak a mozgás öröméért mozgunk, akkor gyakorlatilag mindegy, hogy a súlyzós vagy a kardióelemeket végezzük először.
A lényeg, hogy váltogassuk a kettőt, mert a mozgás így tudja a legjobb hatást gyakorolni az állóképességünkre és az anyagcserénkre is. Hogy ki melyik edzésformát szereti jobban, személyes preferencia kérdése: lényeg, hogy akármelyikkel kezdünk is, soha ne hagyjuk el a bemelegítést.

Ha valamilyen speciális megmérettetésre edzünk, például félmaratont tervezünk futni, esetleg amatőr súlyemelő versenyen indulunk, akkor értelemszerűen sportág-specifikusan kell összeállítani az edzéseinket. Ezzel kapcsolatban legjobb kikérni egy szakértő véleményét is.
Hosszútávfutásnál jobban szükségünk lehet az állóképességünkre, így érdemes a kardióra fókuszálni, ha viszont súlyokat kell emelnünk, jobb, ha nem merítjük ki ilyesmivel a szervezetünket az elején, hogy elkerüljük az izomsérüléseket.

Ha fogyni szeretnénk, akkor a szakértők általában azt javasolják, hogy egy nagyon rövid kardiós bemelegítés (5-10 perc elég) után inkább a súlyzós edzésmunkára fektessük a hangsúlyt, és a kardiót hagyjuk inkább a végére. Így némileg megnövelhetjük az elégetett zsír, illetve a felhasznált energia mennyiségét - de ez csak akkor igaz, ha a kardiószakasz alacsonyabb intenzitású, és legalább fél órán át tart. A legjobb zsírégető mindig az, hogyha folyamatosan, minimális pihenéssel váltogatjuk a mozgás intenzitását - ezért is annyira hatékony a HIIT (high intensity interval training) edzés.

A szakértők tippje továbbá, hogy ha rendszeresen sportolunk, hagyjuk a végére az edzésformát, amelyet legjobban szeretünk - ez afféle jutalomként kitartást és motivációt adhat a "nemszeretem" gyakorlatok elvégzéséhez.
Hirdetés
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Prohormon,edzés,bcaa,fitness,testépítés,gym,protein,no fokozó,edzőterem
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2018-06-27 20:34:51
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü