Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Rest-pause módszer a gyakorlatban. A Rest-pause módszert valamiképpen az emberek kicsit túlmisztifikálják, és mint valami megfoghatatlan dolgot kezelik.. holott a gyakorlatban nem más, mint hogy a - Testépítés, Body building magazin
részletek »

Durvulj! Építs izmot az egyik legjobb tömegnövelő módszerrel!

A testépítés Tuti Magazinja. Érdekességek, ötletek, tuti tippek és segítség a testépítéshez, elkezdéséhez. Itt mindent megtalálsz ami testépítés, Bodybuilding, táplálékkiegészítő, zsírégetés, fogyás, izomnövelés, edzés, protein, fehérje, tömegnövelés
Testépítés, Body building magazin
Itt vagy: Testépítés, Body building magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Durvulj! Építs izmot az egyik legjobb tömegnövelő módszerrel!
Durvulj! Építs izmot az egyik legjobb tömegnövelő módszerrel!
Durvulj! Építs izmot az egyik legjobb tömegnövelő módszerrel!
Rest-pause módszer a gyakorlatban. A Rest-pause módszert valamiképpen az emberek kicsit túlmisztifikálják, és mint valami megfoghatatlan dolgot kezelik.. holott a gyakorlatban nem más, mint hogy a sima sorozat és pihenő arányokat kicsit megbolondítjuk, és ezzel kapunk egy pokolian hatékony izomépítő technikát. Nézzük, miképpen fest tehát ez a gyakorlatban!
Sokféle bevált módszer van arra, hogy növeljük az izomtömeget, és szinte mindenkinek, aki már több éve edz, annak van egy módszere, amire esküszik.

Normális körülmények közt egy sima edző-szett úgy néz ki, hogy az utolsó 2-3 ismétlés, az izombukás előtt (amik jellemzően a legfájdalmasabbak) stimulálják legjobban az izomtömeg növekedését, mert ilyenkor van a legtöbb mikrosérülés az izomszövetben. Legalábbis ez a nézet általánosan a súlyzókkal edzők világában. Tehát elméletileg minél nagyobb mértékben sérülnek az izomrostok, annál nagyobb lesz a pihenés alatt az izomépülés alapjául szolgáló fehérjeszintézis mértéke.

A Rest-pause módszer lényege éppen az, hogy újabb és újabb izomrostokat vonunk be, azáltal, hogy nem hagyunk normális pihenő időt a következő sorozatig.

Ha belemegyünk a dolog tudományos hátterébe, akkor ugye ismeretes, hogy bizonyos izomrost típusok be sem kapcsolnak egy bizonyos intenzitás alatt. Ezek azok, amelyek csak akkor dolgoznak, ha a terhelés hátárérték közeli. Viszont ezek amilyen erős munkavégzésre képesek, ugyanilyen gyorsan ki is merülnek. Ezek az úgynevezett II.b típusú izomrostok.

Elméletileg rendszeres edzéssel tudunk nekik adni valamekkora állóképességet, sőt egyes szakirodalmak szerint ezek átalakulnak II.a rostokká, amelyek már amellett, hogy nagy erőt képesek kifejteni, mellette még van egy közepes állóképességük is.
Hirdetés

Sok kritika érte a rest-pauset, hogy túlságosan veszélyes a nagyon nagy súlyok használata miatt. Azonban, amikor a célunk az izomtömeg növelése, akkor simán lehet egy kicsit máshogyan csinálni! Tehát a rest-pause módszert nem csak maximális súlyokkal használhatjuk, hanem kiválóan alkalmas arra, hogy tipikus tömegnövelős tartományban használjuk.

A legjobb eredményt akkor érsz el a gyakorlati tapasztalat alapján, ha három hagyományos szettben végzett gyakorlat után, ahol olyan 3-5 ismétlésekkel dolgoztál, utána bedobsz egy ilyen rest-pause szettet.
Gyakorlatunk - amivel a példát leírjuk - legyen mondjuk egy egyszerű kábeles evezés csigán szűk fogással. Tegyük fel elvégezted már a 3 sorozatot olyan 5 ismétlésekkel, utána jöhet egy rest-pause sorozat.

Válasszunk egy súlyt, amivel könnyel elboldogulsz olyan 8-10 ismétlésben, viszont nem megy több, mint 12 semmiképpen sem! Ez kb. az 1RM-ed 75-80%-a körüli értéket jelent átlagban.

  • Végezzünk el 8-12 ismétlést közel az izombukásig. Majd várjunk 15 mp-et!
  • Próbáljunk meg újra, ismét azonos súllyal, amennyit csak tudsz, majd ismét következzen egy 15 mp-es pihenő.
  • Ezt követően megint próbáljunk meg elérni az izombukást ugyanazzal a súllyal, majd ismét következzen egy 15-20 mp-es pihenő.
  • Végül utoljára próbáld meg megint a maximumot. Ezzel véget is ért a tömegnövelős rest-pause sorozat!


Ha esetleg ki szeretnél próbálni két sorozatnyi rest-pauset is a fenti módon, akkor javasoljuk a normál szettekből maximum csak két sorozatot végezz!

Gil / FitBuilder TEAM
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Testépítés,Fitness,Gym,Prohormones,Protein,No fokozó,Vitamin,BCAA
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2018-10-06 16:14:12
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü