Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Van az az állapot az ember életében, amikor már elkezd érdeklődni az egészséges életmód, meg a normális diéta iránt, ám még mindig csak fél információk birtokában próbál ellavírozgatni. Neki - Testépítés, Body building magazin
részletek »

Diétás tévedések - avagy vajon miért nem tudsz lefogyni?

A testépítés Tuti Magazinja. Érdekességek, ötletek, tuti tippek és segítség a testépítéshez, elkezdéséhez. Itt mindent megtalálsz ami testépítés, Bodybuilding, táplálékkiegészítő, zsírégetés, fogyás, izomnövelés, edzés, protein, fehérje, tömegnövelés
Testépítés, Body building magazin
Itt vagy: Testépítés, Body building magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Diétás tévedések - avagy vajon miért nem tudsz lefogyni?
Diétás tévedések - avagy vajon miért nem tudsz lefogyni?
Diétás tévedések - avagy vajon miért nem tudsz lefogyni?
Van az az állapot az ember életében, amikor már elkezd érdeklődni az egészséges életmód, meg a normális diéta iránt, ám még mindig csak fél információk birtokában próbál ellavírozgatni. Nekik szól a következő cikk, mert valószínűleg ők azok, akik az alábbi ételeket előszeretettel fogyasztják azzal a meggyőződéssel, hogy egészségesen étkeznek, esetleg fogyókúráznak. Emellett azoknak is érdemes elgondolkodni, akik nem tudják, miért nem fogynak, pedig mindent megtesznek… Lehet, hogy ti is ebbe a hibába estetek?
Lássuk tehát a gyakori diétás hibákat
A zab és a falatok

A zabról tudjuk, hogy alacsony glikémiás indexű alapvető szénhidrát, magas rosttartalommal, tehát ideális a diéta idején erre alapozni a szénhidrát bevitelt. Lassan szívódik fel, hosszú időn át jóllakottság érzést biztosít. Ez tökéletes. Ám ezek a tények kizárólag a nyers zabra vonatkoznak. Azok a kekszek, rágcsák és akármik, amik zabot tartalmaznak, alkalmatlanok arra, hogy a zabot helyettesítsék. Ezek ugyanis többnyire olyan ételek, amelyek rengeteg cukrot tartalmaznak, vagy zabból olyan minimális mennyiséget a fehér liszt mellett, hogy említésre sem méltó. Nézd meg az étel összetételét. Van egy mostanában nagyon népszerű zabos keksz. Hasonlítsd össze a sima táblás csokoládéval a tápanyagtartalmát. Meg fogsz lepődni, hogy tök ugyanaz a szénhidrát, és zsírtartalma. Csak mellette háromszor akkora a súlya, mint egy tábla csokinak, így háromszor annyi kalóriát is tartalmaz összességében... Persze ez nem azt jelenti, hogy csokit kéne enni...
Tehát, ha nem hántolt vagy hántolatlan nyers zab, hanem valami édes nyavalya, akkor egyrészt nem egészséges, másrészt nem fogyókúrás.

Kukorica pehely, csokis müzli... felejtsd el!
Na, ez is hasonló a zabos megjegyzéshez. Előtted a kép a reklámból: fitt, fiatal, fess, boldog nő ugrálva lóbál egy tányért a kezében, amiben tejben ázik a fincsi csokis müzli. Pörög-forog, csupa vitalitás, kék ég és karcsúság. Aha... de ismét a lényeg. Általában elmondható, hogy ami nagyon finom, az nagyon sok cukrot/zsírt tartalmaz. Legyen az müzli szelet, vagy a dobozos, zacskós müzli, mind-mind energiabomba és gyakorlatilag nem sokkal több a tápértéke, mint egy szelet vagy tál csokinak. A reklám eladni akar, Te meg bedőlsz és azt hiszed, Te is olyan fess, fiatal, karcsú, vidám és problémamentes nő leszel. Tévedsz... A legjobb, ha olyan müzlit választasz, ami láthatóan csak gabonaféléket, esetleg gyümölcsöket tartalmaz, de a legeslegjobb, ha magad állítod össze.

Sok gyümölcs, vagy gyümölcslé
Még ma is sok helyen olvasni lehet, hogy ha fogyózol, akkor egyél sok gyümölcsöt. Vannak gyümölcsnapokra alapozó fogyókúrák is. Talán még anyukád is mondta, hogy igyál gyümölcslevet legalább, ha gyümölcsöt nem is eszel. Aztán jöttek a 100%-os gyümölcslék, amiben azt hisszük, hogy az van. Pedig érdemes lenne inkább átgondolni, meg utána olvasni, hogy valójában mit is juttatsz be a szervezetedbe.
A gyümölcs maga, eltekintve a rosttartalmától és a jelentéktelen vitamin- és ásványi anyag tartalmától, nem más, mint fruktóz és esetleg víz. A fruktóz egy cukorfajta, és fogyókúra szempontjából az egyik lehető legrosszabb. Ugyanis a fruktóz vagy a májban szívódik fel, ami akkor lehetséges, ha a máj glikogénraktárai üresek (ez konkrétan éhezéskor van), egyébként pedig a vérkeringésbe kerülve zsírrá alakul. Az izomzat tehát nem tudja elhasználni, mert bonyolult lenne hasznos anyaggá átalakítani. Tehát a fruktóz zsír lesz. Ez persze nem azt jelenti, hogy kerüljük a gyümölcsöket, de ha fogyasztunk, érdemesebb reggel, a reggelibe tenni, vagy edzés után enni, ha tényleg szigorúan vesszük a diétát. Ha fogyókúra címén gyümölcsleveket iszol, akkor is nagyot hibázol, mert a gyümölcslevek nagyon magas kalóriatartalmúak és általában jellemző, hogy rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak. És minden gyümölcslé gyümölcs sűrítményből készül, tehát tévedés, hogy magát a gyümölcsöt préselnék ki.

Teljes kiőrlésű
Elismerem, első lépésnek az is valami, ha a szokásos fehér lisztes pékáruról áttérsz a teljes kiőrlésűre. De csodát ettől sem nagyon kell várni. A teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó ételekben nagyobb a vitamin és ásványi anyag, valamint a rosttartalom. Ettől lassul a felszívódása is, így tovább maradhatsz jóllakott. Ám jobb, ha tudod, hogy mind a fehér lisztes, mind a teljes kiőrlésű pékáruk kb. ugyanannyi kalóriát és szénhidrátot tartalmaznak. Tehát ha csupán lecserélted a fehér kenyeret teljes kiőrlésűre, ám mindenből ugyanazt eszed utána, akkor nem értél el vele semmit.
Hirdetés

Light pizza, light joghurt, light ...
Ma már divat ráírni mindenre, hogy light. Megvan természetesen a szabályozás arra, hogy mikor lehet ilyen és hasonló jelzőket ráírni a termékekre, de azért gondolkodni sem árt. Mondjuk csökkentett a szénhidráttartalma. Oké, de akkor vajon mitől van íze? Igen, egyrészt az ízfokozók, másrészt a zsír teszi telítetté.
De fordítva is ugyanígy előfordulhat. Alacsony a zsírtartalma, ezért telerakják szénhidráttal, hiszen valamivel finommá kell tenni, hogy megvedd. És hallottatok olyan termékről, amelyikre rá van írva, hogy light és közben a színét karamell adja? (aminek ugyebár cukor az alapja...). Én hallottam... És akkor még nem is beszéltünk arról a rengeteg ízfokozóról, színezékről, amivel az eredeti élelmiszer ízét próbálják pótolni. Csupa-csupa természetellenes anyag, amivel a szervezet csak küszködik, nem tudja megemészteni, nem tudja, hol raktározza, és ebből is csak a narancsbőrünk fog továbbfejlődni. A szervezet kínzását, mérgezését nem lehet büntetés nélkül megúszni, ezt jegyezd meg.

Gyorskaják
Ne csak a gyorséttermekre gondoljunk, hanem az olyan instant levesekre, tésztákra, egyebekre, amiket a boltban kaphatunk. Attól, hogy rá van írva, hogy pl. csirkekrém leves, véletlen se gondoljuk, hogy egyáltalán a genetikai nyomaira bukkanhatunk a csirkének. Elsősorban hadd említsem meg, hogy amit nem a saját két kezünkkel készítünk el, abban sosem lehetünk biztosak, mi is van benne.
Szóval gondolsz egyet, nincs időd, csak egy bögréd és forró vized... alig egy kanálnyi por, csak nem árt... A totális üres kalória bevitel. Semmi mást nem eszel, kizárólag színezéket, ízfokozót. Akkor meg minek? Mit tud a szervezeted profitálni belőle? Semmit. Akárcsak a light ételekből. Persze, az idő nagy úr és tudom, a főzésre sosincs elég. De értelmesebb 50 g zabpelyhet összekeverni 1 doboz Cottage cheese-zel. Jól is laksz vele és a vércukrod sem ugrik az egekbe, nem viszel be méreganyagokat, és jól fogod érezni magad.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Diéta, edzés, protein,fogyókúra,zsírégetés
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2018-01-08 16:56:52
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü