Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A Weider elvek már évek óta ismert és az edzésgyakorlatban használt módszerek. Mindazon dolgok összefoglalását képviselik, amit az edzésnek tartalmaznia kellene. Sokukat biztosan ismeri, másokat Ön - Testépítés, Body building magazin
részletek »

Az izmok növekedésének Weider intenzifikálási elvei

A testépítés Tuti Magazinja. Érdekességek, ötletek, tuti tippek és segítség a testépítéshez, elkezdéséhez. Itt mindent megtalálsz ami testépítés, Bodybuilding, táplálékkiegészítő, zsírégetés, fogyás, izomnövelés, edzés, protein, fehérje, tömegnövelés
Testépítés, Body building magazin
Itt vagy: Testépítés, Body building magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Az izmok növekedésének Weider intenzifikálási elvei
Az izmok növekedésének Weider intenzifikálási elvei
Az izmok növekedésének Weider intenzifikálási elvei
A Weider elvek már évek óta ismert és az edzésgyakorlatban használt módszerek. Mindazon dolgok összefoglalását képviselik, amit az edzésnek tartalmaznia kellene. Sokukat biztosan ismeri, másokat Ön is végez, csak ezidáig nem tudta őket megnevezni. Alkotójuk Joe Weider, aki olyan nevek születésénél is jelen volt, mint maga a nagy Arnold. Kezdjünk hozzá tömör bemutatásukhoz.
A progresszív túlterhelés elve
Bármely paraméterek fokozásának az alapja a kulturisztikában az, hogy kényszerítik az izmokat, hogy keményebben dolgozzanak, mint ahogy azt megszokták.
Az edzés periodizációjának elve
Ossza fel az egész évet kisebb részekre - önálló ciklusokra. Utána az egyes időszakokban koncentráljon a regenerációra, az erőnövelésre, a súly felszedésére, éppúgy, mint magára a versenyre való felkészülésre. A periodizációval Ön elkerüli a stagnációt és hatékonyan harcol a sérülések ellen.
Az osztott edzés elve
Ossza fel az edzési hetet néhány napra, ami alatt mindig bizonyos izomterületeket tornázik át. Így lehetővé teszi teste számára az intenzívebb megterhelés elérését és az elegendő regenerációt.
Az edzés kettős (hármas) felosztásának elve
Ossza fel edzését néhány rövidebb szakaszra (reggel kardio, délután erőedzés). Így jobban fog tudni összpontosítani az egyes célokra, minden edzésegység jellege alapján.
Az izmok összezavarásának elve
Az emberi test nagyon sok dolgot meg tud szokni, nem alkot kivételt az edzés sem. Kerülje el a stagnációt azáltal, hogy az edzését megváltoztatja 6 hetenként. Változtassa meg a gyakorlatokat, ismétléseket és a gyakorlatok kombinációit.
Az eklektikus edzés elve
Az edzésben nem léteznek kifejezetten rossz edzésrendszerek. Ne féljen egyidejűleg kombinálni néhány elvet egyszerre. Próbálja ki például az erő-, térfogati és kitartási ismétlések végzését egy edzésben.
A holisztikus edzés elve
A különféle izomrostok eltérően reagálnak a stressz különféle formáira. Tehát a sorozatok, ismétlések, elvek széles választéka áll Ön előtt, hogy úgy kombinálja össze őket, hogy hatékonyan hasson az összes izomrostra.
Az ösztönös edzés elve
Ez az elv nem része a testépítők felszerelésének. Önnek kell rájönnie. Próbáljon ki különféle gyakorlatkombinációkat, edzésrendszereket, használt súlyokat úgy, hogy rájöjjön, hogy mi a legmegfelelőbb az Ön számára.

Az edzésrendszerek szerkesztésének elvei:
HirdetésAz izomelsőbbség elve
Az edzésben mindig az Ön gyengéit részesítse előnyben. Először ezeket edzze, elegendő energiája és kedve lesz hozzájuk.
Az izmok előfárasztásának elve
Végezzen izolált, egy ízületes gyakorlatot a több ízületes gyakorlat előtt. Így elfárasztja a segédizmokat és azokra az izmokra fókuszál, amelyeket át kell tornáznia.
A piramis elv
Az edzést könnyű súllyal kezdje és magasabb számú ismétlésekkel. Minden következő sorozatban növelje a súlyt és csökkentse az ismétléseket.
A sorozatok elve
Végezzen néhány sorozatot az egyes gyakorlatokból. Ezáltal átlépésre kerül az adaptív stressz határa, amelynek következménye az izomzat hipertrófiájának támogatása.
A szupersorozatok elve
Váltogassa az antagonisztikus izomterületekre irányuló gyakorlatokat (átellenesek: bicepsz - tricepsz) a köztük lévő minimális szünetekkel.
A kombinált sorozatok elve
Kombinálja az ugyanarra a területekre irányuló gyakorlatokat az egyes sorozatok közti minimális pihenőkkel.
A hármas sorozatok elve
Végezzen egy izomterületre irányuló három gyakorlatot rögtön egymás után minimális szünetekkel a sorozatok között.
Az óriás sorozatok elve
Végezzen 4 - 6 gyakorlatot egy izomterületre, köztük lévő rövid pihenővel.
A vetkőző (redukált) sorozatok elve
Az izomkimerülés pillanatának elérése után azonnal csökkentse a használt nehezék súlyát és folytassa a tornát a következő kimerülésig.
A beillesztett sorozatok elve
A nagyobb területek (comb, mell, hát) sorozatai közé illesszen be a kisebb, problematikus vagy lassabban növekvő területekre (has, vádli, alkar, bicepszek) irányuló sorozatokat.

Az intervallumos sorozatok elve
Az Ön maximuma 80 - 90%-ának megfelelő súllyal végezzen 2 - 3 tisztán elvégzett ismétlést és tegye el a súlyzót. Rövid szünet után ismételjen további 2 - 3 ismétlést, pihenjen és adja hozzá az utolsó 2 - 3 ismétlést. Egészében tornázzon így le 3 - 4 sorozatot pihenési intervallumokkal. A rövid szünetek segítenek Önnek az ATP készletek megújításában és ezzel Ön képes lesz extrém bevetéssel edzeni.

A gyakorlat helyes elvégzésének elvei:


Az izmok vérbőségének elve
A tökéletes vérbőség érdekében tornázzon le mindig 3 - 4 gyakorlatot a területre. A mozgást végezze a mozgás egész terjedelmében, a sorozatok között igyon elegendő mennyiségű folyadékot és mélyeket lélegezzen. Ha észreveszi magán, hogy a vérbőség kisebb, hagyja abba az edzést, esetleg térjen át egy következő izomterületre.
Az izomizoláció elve
Edzéseibe illessze be az egy ízületes, izolált gyakorlatokat. Koncentráljon a részletekre és a tökéletes áttornázásra.
A megszakítás nélküli feszültség elve
Az ismétléseket lassú tempóban végezze és a mozgás egész útja alatt tartsa meg bennük a feszültséget.
A kvalitatív edzés elve
Az ismétlések számának megtartásánál vagy növelésénél folyamatosan csökkentse a pihenés hosszát a sorozatok között.
A negatív ismétlések elve
A súly leengedésénél Ön képes több mint 100 maximális súlyt lefékezni a pozitív torna számára. Ezzel a módszerrel Ön több izomrostot kapcsol be, sokkal több izomsejtet terhel meg és jobban stimulálja testét a hipertrófiára.
A kényszerített ismétlések elve
Ezt az elvet egyedül csak a sparring-partnerrel együttműködve valósíthatja meg. Az ő feladata abban rejlik, hogy segít Önnek elvégezni az ismétléseket az Ön kimerülése után is.
Cheating-elv
Ez lefordítva becsapást jelent.
A sorozat végéhez közeledve használjon könnyű lendületet a holtponton való átlendüléshez. Ennek a mozgási mozzanatnak a kialakulásával a megterhelést átviszi a kritikus helyen. A progresszív javulás egy nagyon hatékony módszeréről van szó. Azonban ez nem a gyakorlat rossz technikával való végzését jelenti!
Az izom feltüzelésének (felpumpálásának) elve
A sorozat végén végezzen nem teljes, gyors mozgásokat a mozgás rövid terjedelmében.
A csúcskontrakció elve
Az izom csúcspozícióban való pillanatnyi megfeszítésén alapul.
A mozgás nem teljes terjedelmével végzett torna elve
A maximális megterhelés érdekében végezze a mozgás nem teljes terjedelmét, amely aktiválja azokat a területeket, amelyek normális tornával nincsenek megfelelően megterhelve.

A cikket a prohormones.hu biztosítja.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Prohormonok, Edzés, proteinek, izomnövelők,zsírégetők, sport,motiváció, diéta,
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2018-05-13 08:59:30
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü