Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Akik még nem olyan régen csöppentek az edzés világába, azoknak elsőre meglepő lehet, hogy mennyi különböző szakkifejezést használnak. Lefogadjuk, számos olyan dolog van, amit mindig is szerettél - Testépítés, Body building magazin
részletek »

A 50 leggyakoribb kifejezés az edzés világából - 1. rész

A testépítés Tuti Magazinja. Érdekességek, ötletek, tuti tippek és segítség a testépítéshez, elkezdéséhez. Itt mindent megtalálsz ami testépítés, Bodybuilding, táplálékkiegészítő, zsírégetés, fogyás, izomnövelés, edzés, protein, fehérje, tömegnövelés
Testépítés, Body building magazin
Itt vagy: Testépítés, Body building magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A 50 leggyakoribb kifejezés az edzés világából - 1. rész
A 50 leggyakoribb kifejezés az edzés világából - 1. rész
A 50 leggyakoribb kifejezés az edzés világából - 1. rész
Akik még nem olyan régen csöppentek az edzés világába, azoknak elsőre meglepő lehet, hogy mennyi különböző szakkifejezést használnak. Lefogadjuk, számos olyan dolog van, amit mindig is szerettél volna tudni, de ciki lett volna megkérdezni, és inkább úgy tettél a beszélgetés közben, mintha értenéd, majd utána azonnal heves keresni kezdtél a neten, hogy mit is jelenthet. Emiatt gondoltuk, hogy bizonyára jó volna egy gyűjtemény a leggyakoribb kifejezésekből, amikkel az internetes cikkek akár a teremben a beszélgetések során találkozhatsz. Hasznos lenne egy közérthető és egyszerű szakszótár? Paran
Akik még nem olyan régen csöppentek az edzés világába, azoknak elsőre meglepő lehet, hogy mennyi különböző szakkifejezést használnak. Lefogadjuk, számos olyan dolog van, amit mindig is szerettél volna tudni, de ciki lett volna megkérdezni, és inkább úgy tettél a beszélgetés közben, mintha értenéd, majd utána azonnal heves keresni kezdtél a neten, hogy mit is jelenthet. Emiatt gondoltuk, hogy bizonyára jó volna egy gyűjtemény a leggyakoribb kifejezésekből, amikkel az internetes cikkek akár a teremben a beszélgetések során találkozhatsz. Hasznos lenne egy közérthető és egyszerű szakszótár? Parancsoljatok!
1. Erősítő edzés / rezisztencia edzés: Minden olyan ellenállással (akár súlyzó, akár saját testsúly) végzett edzés, ami során egy külső ellenállást kell legyőzni.

2. Maximális erő: a legnagyobb erő, amit az egyén ki tud fejteni. Ha úgy tetszik az 1RM az adott gyakorlatban.

3. 1RM: Az a súly, amit egyetlen egyszer tudsz csak kinyomni, és nem többször.

4. nRM: az n helyére beírt szám arra utal, hogy hányszor tudjuk az adott súlyt megmozdítani. Ha pl. nekem 100 kg az 5RM-em fekvenyomásban, akkor az azt jelenti, hogy 6. ismétlést már nem tudnék vele elvégezni.
Hirdetés

5. Explozív gyakorlat: Amikor hirtelen nulláról, vagy közel nulláról maximális közeli erőt kell kifejteni - például helyből magasugrás, vagy a súlyemelő gyakorlatok.

6. Izometrikus gyakorlat: Amikor az ízületekben nem jön létre mozgás, annak ellenére, hogy az izom megfeszül. A külső ellenállás és az izomfeszülés kiegyenlítik egymást - ilyen például a plank során, ahogyan a törzsizmok feszültsége, nem engedi, hogy összecsukoljunk.

7. Koncentrikus / pozitív szakasz: az izomfeszültség nagyobb, mint az ellenállás. Például a súlyzós bicepsz hajlítás során, amikor a karhajlítók összehúzódnak, hogy legyőzzék a gravitációt, és a könyököd behajoljon a súly ellenében is.

8. Excentrikus / negatív szakasz: a külső ellenállás nagyobb, mint az izomerő, emiatt az izom csak fékezi a mozgást. Az előző példából kiindulva, amikor a karhajlítás végpontján visszaengedjük a súlyzót. Ilyenkor tudjuk a legnagyobb izomfeszülést elérni, és ilyenkor keletkezik az izomban a legtöbb mikrosérülés is.

9. Izombukás: amikor az adott gyakorlat során eléred a maximumot és már nem vagy képes több ismétlésre.

10. Hypertrófia: edzés tekintetében kifejezetten az izomsejtek térfogat növekedésére használjuk. A meglévő számú sejt méretben növekszik.

11. Hyperplázia: a sejtek száma fog növekedni. Edzés tekintetében arra utal, hogy több izomrostod lesz. A tudomány mai napig vitatja, hogy edzéssel valóban tudjuk-e ezt befolyásolni.

12. Metabolikus stressz: Az edzés-terhelés hatására felszaporodó anyagcsere melléktermékek, szabadgyökök megnövekedett száma.

13. Adaptáció: a szervezet a rendszeresen érkező terheléshez (edzéshez) alkalmazkodni fog. Az izmok hypetrófizálnak, a keringés erősebb lesz, több vörösvértestünk lesz, a szív nagyobb mennyiségű vért kilökni egyetlen pumpálásra.

14. Autrófia: a hypertrófia ellentéte, az izomsejtek méretbeli csökkenése, az izomtömegvesztés jelensége.

15.
Ismétlésszám: Adott sorozaton belül hány ismétlést végzel majd el.

16. Sorozatszám: az előzőhöz hasonlóan arra utal, hogy hány körben fogod majd az adott gyakorlat ismétlés számot elvégezni.

17. Pihenők: a sorozatok közti pihenő időre utal

18. Intenzitás: azt jelöljük vele, hogy az adott gyakorlathoz használt súly milyen nagy. Általában amikor az 1RM 80% felett dolgozunk azt már nagy intenzitású edzésnek nevezzük. Minél nagyobb az intenzitás, annál rövidebb ideig tudjuk fenntartani a szintet. Pl. nem tudunk maximális intenzitással sprintelni, csak néhány másodpercig, óhatatlanul lassulni fogunk bizonyos idő elteltével.

19. Volumen: azt írja le, hogy az edzésünk milyen hosszú az edzés, hány gyakorlatot végzünk hány sorozatban. Egy nagy volumenű edzés sok sorozatot és sok gyakorlatot tartalmaz. A hypertrófiát megcélzó edzések jellemzően hosszabbak.

20. Alapgyakorlat: olyan sok ízületet egyszerre mozgató, sok izom együttes működését igénylő gyakorlatok, amik egyszerre egy nagyobb izomcsoportot egyszerre dolgoznak meg - például a fekvenyomás, felhúzás, húzódzkodás...

21. Szuperszett: egyszerre két gyakorlat egymás után pihenő nélkül végezve. Végezhetjük azonos izomra, vagy különböző izmokra.

22. Triszett: egymás után három gyakorlatot végzünk pihenő idő nélkül, hasonló a szuperszetthez, csak itt értelem szerűen három gyakorlat van.

23.
Óriás szett: még tovább megyünk, és már 4-5 gyakorlatot fűzűnk össze. Igazából ez a hiányzó láncszem a triszett és köredzés közt...

24. Köredzés: Váltott izomcsoportokra végzünk pihenő nélkül gyakorlatokat. Általában alsó-felső test vagy agonista-antagonista izomcsoportokat váltogatva.

25. Vetkőző sorozat / drop set: a technika során amikor elérjük a maximális ismétlésszámot, ami után már nem tudnánk az adott súllyal tovább végezni, azonnal egy kb. 10-15%-kal kisebbel folytatod, majd amikor azzal is elérted az izombukást, akkor megint lecseréled egy árnyalattal könnyebbre. Kedvelt technika a hypetrófiát előtérbe helyező módszerek közt.

A folytatásban további szakkifejezéseket magyarázunk meg közérthetően, lehetőleg röviden és példákkal.

Gil / FitBuilder TEAM
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Táplálékkiegészítők,fehérjék,tömegnövelők,edzéselőtti no fokozók,bcaa,vitamon
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2017-07-09 21:13:45
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü