Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mi a hiba az erő-edzéseddel? Sokan szerencsére nem csak nagyok, de erősek is szeretnének lenni az edzéstől - ennek köszönhetően egyre népszerűbbek a kifejezetten erőt megcélzó edzések. Ugyanakkor - Testépítés, Body building magazin
részletek »

A 4 leggyakoribb oka annak, hogy nem tudsz megerősödni!

A testépítés Tuti Magazinja. Érdekességek, ötletek, tuti tippek és segítség a testépítéshez, elkezdéséhez. Itt mindent megtalálsz ami testépítés, Bodybuilding, táplálékkiegészítő, zsírégetés, fogyás, izomnövelés, edzés, protein, fehérje, tömegnövelés
Testépítés, Body building magazin
Itt vagy: Testépítés, Body building magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A 4 leggyakoribb oka annak, hogy nem tudsz megerősödni!
A 4 leggyakoribb oka annak, hogy nem tudsz megerősödni!
A 4 leggyakoribb oka annak, hogy nem tudsz megerősödni!
Mi a hiba az erő-edzéseddel? Sokan szerencsére nem csak nagyok, de erősek is szeretnének lenni az edzéstől - ennek köszönhetően egyre népszerűbbek a kifejezetten erőt megcélzó edzések. Ugyanakkor sokaknak még mindig csak egy álom, hogy mondjuk áttörje a 100 kg-os fekvenyomást, vagy éppen a saját testsúly kétszeresével végzett guggolást. Most igyekeztünk összegyűjteni a leggyakoribb okokat a fejlődés elmaradására az erőedzésen.
Túl sok időt töltesz feleslegesen a teremben

Egy svéd edző, név szerint Martin Berkhav írt egy nagyon jó cikket pár évvel ezelőtt erről a jelenségről, amit Ő úgy nevezett "Fuckarounditis-syndrome (inkább nem fordítjuk le most...). A srác azokról az emberekről beszél, akik elsősorban dumálni és fotózkodni járnak a teremben, és két instragramm kép közt, amin betaggelik, hogy #nopainnogain, közte csinálnak két sorozat kábeles lenyomást, hogy kellőképpen be legyen durranva a karjuk a képhez.

Ne legyél ilyen! Fókuszálj az edzés döntő részében az olyan komplex gyakorlatokra, mint a fekvenyomás, tolódzkodás, döntött törzsű evezés, guggolás...stb. vagyis azokra, amikben egyszerre sok izom dolgozik. Bemelegítést és levezetést nem számítva 40-50 perces fő rész az edzésen (összesen ugye alig több, mint egy óra a teremben) heti három alkalommal, és megfelelő étrend + kiegészítés többet ér, mint 3 órányi lötyögés!

Mindig a kimerülésig edzel

Ha állandóan a végső izombukásig edzel, az hatékony lehet általában a tömegnek, mert sok mikrosérülés lesz az izomban, de az erő szempontjából nem a legjobb út. Nem kell minden egyes szettnél a végső, teljes izomkimerülésig hajtani! Ha állandóan teljes kimerülésig hagyod magad a sérüléskockázat is nagyobb, mert túlterheled a kötőszövetet és ízületeket is.

Hallottál már olyan arcról a teremben, aki miden 200 kg-t nyom fekve, de megsérült a válla egy 2x8kg-os oldalemelés sorozattól? Tipikusan azokkal fordul elő, akik mindig széthajtják magukat. Egyszerűen nincs ideje regenerálódni a szövetnek, és a mikrosérülések halmozódnak.
Hirdetés

A legjobb erőemelő programokban mindig van egy "deload hét egy-egy mezociklus végén, hogy legyen ideje a testnek regenerálódni! Sőt ezekben a programokban (pl. amiket az EliteFTS-es srácok által kiadott Strong(er), ami egy pokolian hatékony erőfejlesztő terv) sokszor csak 65-85%-ával az 1RM-nek dolgoznak, és nem döntögetnek csúcsot minden edzésen, mint Józsi a terem sarkában... Viszont amikor a formaidőzítés van, akkor tényleg 1-3 ismétléses, becsinálós edzések vannak! Edz okosan, és hagyj időt a szövetnek regenerálódni!

Nem végzed a gyakorlatot teljes mozgástartományban

A részismétlések sokszor hatékonyak, pl. a deszkás nyomások vagy ugróknál a negyed guggolások. Viszont az általános erőfejlesztésben többnyire próbáljunk meg teljes mozgástartományban dolgozni! Ennek a fő oka, hogy elsőként próbáljuk meg a gyakorlatot tökéletes technikával, teljes terjedelemében végezni, hogy a mozdulat során minden szögben erős legyen az izom! Idézve egy ismerőst: "A részismétlések részleges sikert hoznak, ha erőről van szó.

A bemelegítő sorozatok fogyatékosságai

Most tekintsünk el attól, hogy szerencsére már legalább az emberek 10%-a normálisan bemelegít, és nem csak sétál a futópadon 5 percig. Szerencsére már a többség használ dinamikus nyújtásokat, SMR hengert, aktivációkat - viszont még mindig sokszor kimaradnak a bemelegítő sorozatok a fő gyakorlatnál.

Optimális esetben mire eljutnál az első igazi edző sorozatig, addigra már túl kellene lenni min 2-3 bemelegítő sorozaton, progresszívan emelve a súlyt. Van, aki ennél is tovább megy, és mire eljut mondjuk egy 5*5-ig, addigra csinált már 5-7 bemelegítő sorozatot, ami meg már túlságosan kifáraszt sok esetben, hogy igazán produktív munkát tudj végezni. Találd meg az egyensúlyt!

Gil / FitBuilder TEAM
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Testépítés,Fitness,Gym,Prohormones,Protein,No fokozó,Vitamin,BCAA
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2018-10-06 16:14:27
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü