Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szinte minden ember tapasztalta már a hátgerinc valamilyen típusú fájdalmát, legyen az a hát alsó, középső, vagy felső része. Bizonyára mindenki azt mondja, hogy nagyon kellemetlen érzésről van szó, - Testépítés, Body building magazin
részletek »

15 hatásos gyakorlat a hát ellazítására és a hátfájás enyhítésére

A testépítés Tuti Magazinja. Érdekességek, ötletek, tuti tippek és segítség a testépítéshez, elkezdéséhez. Itt mindent megtalálsz ami testépítés, Bodybuilding, táplálékkiegészítő, zsírégetés, fogyás, izomnövelés, edzés, protein, fehérje, tömegnövelés
Testépítés, Body building magazin
Itt vagy: Testépítés, Body building magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
15 hatásos gyakorlat a hát ellazítására és a hátfájás enyhítésére
15 hatásos gyakorlat a hát ellazítására és a hátfájás enyhítésére
15 hatásos gyakorlat a hát ellazítására és a hátfájás enyhítésére
Szinte minden ember tapasztalta már a hátgerinc valamilyen típusú fájdalmát, legyen az a hát alsó, középső, vagy felső része. Bizonyára mindenki azt mondja, hogy nagyon kellemetlen érzésről van szó, mely gyakran szinte elviselhetetlen fájdalommal jár. Némelyeket a hátfájás egészen műtéti beavatkozásra kényszerít.
De... mi van akkor, ha létezik olyan megoldás, melynek segítségével elkerülhetitek ezeket a drasztikus megoldásokat?
Mi van akkor, ha rájöttök, hogy a gyakorlatok és a nyújtás lehet az, ami valójában a segítségetekre lesz? Nézzétek meg az alábbi 15 gyakorlatot, melyek segítenek ellazítani a hát fájdalmait.


1. Bird dog gyakorlat

A gyakorlat neve lefordítva ugyan viccesen hangzik - madár kutya - már az első próbakor megkedvelitek. Ez a gyakorlat képes hatásosan nyújtani a hátizmokat és csillapítja a fájdalmat főként a hát alsó részében. Figyeljetek oda a pozíció stabilitására, és arra is, hogy ne hajolj meg az egyik oldalra sem.
A lábak és a kezek váltakozzanak, miközben mindkét oldalon körülbelül 20 másodpercig kellene megtartani a pózt.
2. Nyújtás kobra pozícióban

A kobra pozíciós nyújtást bárhol elvégezhetitek, ahol kényelmesen érzitek magatokat és elegendő helyetek van a padlón. A kobra gyakorlatok már rengeteg embert megszabadítottak a gerincfájdalmaktól és effektívek olyanok számára is, akik a nyújtással és a tornázással csak most ismerkednek.
3. A gerinc alsó részének rotációja

A törzs rotációja egy egyszerű nyújtómozdulat. Ezek a gyakorlatok segítenek megnyújtani a nagy ülőizmot és a hát alsó izmait. A gyakorlat elvégzésénél azonban ügyeljetek arra, hogy amikor lábatokat a másik oldalra emelitek a test előtt, a vállakat ne emeljétek fel a padlóról.
4. A hát alsó részének nyújtása fekvő pozícióban

Ez a nyújtógyakorlat kiváló a hát alsó részére. A kezeiddel húzd a térded a mellkasodhoz, ne féljetek, ha a hátatok közben felemelkedik a földről. Maradjatok ebben a pozícióban 15 - 30 másodpercig, aztán lazítsd el.
5. Feküdj a fit labdára!

Időnként próbáld meg a fitt labdát nyújtásra is használni, mely teljesen új módon kinyújtja a hátat, és ti pedig nagyon gyorsan megtapasztaljátok, milyen hatásos és képes megszabadítani a fájdalomtól is. Maradj fekve a fitt labdán addig, míg kellemes érzés.

6. Statikus lábemelés fekvő pozícióban

A statikus lábemelés fekvő pozícióban azzal segít a hát alsó részének, hogy nagyobb vertikális nyomást fejt ki. Ez a gyakorlat nagyon kényelmesen elvégezhető és ellazítja a fájdalmat. Ha nehéz munkanapod volt és enyhe hátfájdalmat érzel, próbáld ezt a gyakorlatot elvégezni 15 - 20 percen keresztül.
Hirdetés

7. Nyújtás hiperextenziós padon

Ez a gyakorlat nagyon hasonlít a fitt labdán elvégzett gyakorlathoz, azonban itt hiperextenziós padot használsz közben, melyet szinte minden edzőteremben megtalálsz. Feszítsd be a lábaid és lassan hajolj előre, míg azt nem érzed, hogy a gerinc derék és keresztizmaid teljesen ki nem nyújtanak. Maradj ebben a pozícióban 15 - 30 másodpercig.

8. Az ülőizmok nyújtása

Húzd az egyik lábad lábfejét a másik térded alá, ebben a pozícióban kezdheted húzogatni mindkét lábad a mellkasod felé. Ez a gyakorlat az ülőizmokat nyújtja, valamint a gerinc alsó részének izmait. Maradj ebben a pozícióban 15 - 30 másodpercig, majd lazulj el.

9. Felhúzás

A felhúzás, mely deadlift-ként is ismert, tökéletes gyakorlat a hát alsó részének izmainak erősítésére, valamint más testrészek edzésére is alkalmas. Azonban ha hátfájdalmakkal küzdesz, ezt a gyakorlatot óvatosan ajánljuk elvégezni, hogy az állapotod ne rosszabbodjon. A felhúzás elvégzése közben figyelj a helyes testtartásra.

10. Felülés és felhúzás csiga segítségével

Néha a hát alsó részének izomfájdalma annak köszönhető, hogy nem kiegyensúlyozott az izomtömeg mennyisége a hát derék körüli részén. Ezt a fájdalomtípust a gyenge hasizmok erősítésével lehet gyógyítani, melyek kiegyenlítik a hát erős izmaira eső terhelést. A csiga segítségével elvégzett felülések és felhúzások a legjobb gyakorlatok a derék erősítésére és segítenek az alsó hátizmoknak is.

11. Hiperextenzió fitt labdán

Ha nincs edzőtermi bérleted, és az otthoni nyújtást részesíted előnyben, vegyél egy fitt labdát és feküdj rá hassal. Kezdd azzal, hogy mindkét kezed a hátad mögé teszed és a válladat olyan pozícióba helyezed, ahogy a képen is látható.
Állj meg, ha úgy érzed, hogy az izmaid teljesen kinyúltak, majd újra használd őket, hogy a kiinduló pozíciódba kerülj. Ha több ismétlést végzel, ez a nyújtás a hát izmainak erősítésére is alkalmas.

12. Kéznyújtás

Ennél a gyakorlatnál ugyan a kezeket nyújtjuk, de éppen azok érik el a hát hatásos nyújtását. Ez a gyakorlat nagyon egyszerűen elvégezhető és otthon is megcsinálhatjátok. Csupán egy edzőmatracra és pár percre lesz szükségetek.
Mindkét oldalra ismételjétek meg 10-szer 15 másodperces intervallumokban.

13. Csípőemelés

Kezd azzal, hogy lefekszel a padlóra. A lábaid hajtsd be úgy, hogy a lábfejeid a combizmok mellett lesznek olyan módon, ahogy a képen is látod. Ezután lassan felemelheted a csípőd. A nagyobb intenzitás elérése érdekében a combokra súlyokat is erősíthetsz.

14. Kevesebb ülés és több szünet

Néha éppen a megelőzés a kulcs, mely egyértelműen csökkenti a hátfájdalmakat. Sokan éppen azért küszködnek fájdalmakkal, mert túl sok időt töltenek el ülve. Ha már előre tudjátok, hogy valahol hosszabb ideig fogtok ülni, figyelmeztetünk titeket, hogy minél több szünetet iktassatok be, melyek közben kinyújtjátok a lábaitok és tesztek pár lépést.
Ezzel megelőzhetitek a kellemetlen hátfájást.

15. Az övek segíthetnek

Az edzőövek, vagy fitnessz övek sok ember számára nagy segítséget nyújtanak az erős hátfájáskor, vagy edzés közben. Ha tornázol, sokat ülsz, vagy fizikai munkát végzel, próbálj meg körülnézni, milyen edzőövek kaphatóak, mivel képesek ellazítani a hátizmokat és ezzel csökkentik a fájdalmat.

Háromlépéses terv a hát izmainak megerősítésére

1. Bármilyen edzésterv elkezdése előtt, vagy új nyújtógyakorlatok kipróbálása előtt alaposan tanulmányozzátok át, hogyan kell a gyakorlatot elvégezni, esetlegesen konzultálj az orvosoddal, aki alaposan megvizsgál és elmagyarázza az összes gyakorlat elvégzésének pontos folyamatát. Nem szeretnétek ugyanis kárt okozni és még nagyobb fájdalmakkal küzdeni.


2. Válassz ki ebből a cikkből két - három pontot, és tartsd magad hozzájuk. Az utolsó, amit szeretnél, az minden gyakorlat kipróbálása és helytelen kivitelezésük. Vésd az emlékezetedbe, hogy minden gyakorlat, még a nyújtás is, egy bizonyos időt igényel, míg megtanuljátok a helyes kivitelezését. Ha három gyakorlat elvégzését megtanuljátok helyesen, ha szükséges, fokozatosan adjatok hozzá továbbiakat.
3. Az, hogy a gerinc alsó részében éreztek fájdalmat, nem jelenti azt, hogy végtelen mennyiségű gyakorlatot kell elvégeznetek. Ellentétes eredményeket is kiválthattok, és még többet ártanátok. Sokszor a hát feszült, és nem helyes, ha még több feszültséget fejtesz ki rá. Tarts szüneteket, ne csinálj olyan tevékenységeket, melyekről tudod, hogy hátfájást okoznak, és főleg kerüld el a rossz szokásokat, melyek okozói ezeknek a fájdalmaknak.Bízunk benne, hogy ez a cikk segít ellazítani a merev izmokat és csökkenti a gerincfájdalmat.
Ti milyen gyakorlatokat használtok a merev hátizmokra?
Válaszaitokat írjátok meg nekünk kommentben. Ha tetszett a cikkünk, támogassátok megosztással és így segíthettek az ismerőseiteken is, akiket hasonló kínok gyötörnek.
http://s1.tlap.hu/magazin/87/mzn_cikk_kepek_24570/
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Edzés, proteinek, izomnövelők,zsírégetők, sport,motiváció, diéta, prohormon
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2018-05-14 16:50:39
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü